New York muziektour: Ramones, Velvet Underground, The Strokes

Toen Johnny Rotten en Penny Rimbaud nog nat achter de oren waren, was in New York punk al in ontwikkeling. Het verhaal over Warhol, The Velvets, Iggy, de Ramones, CBGB en alle andere punkplekken in New York lees je in het boek GELOOF DE HYPE! alsook over de postpunkrevival dat startte in New York met The Strokes. Echte punkers willen natuurlijk sfeer proeven in punkhol New York. Hoewel de stad fors is veranderd sinds de jaren zeventig, vind ik het nog steeds de moeite om hier te vertellen waar het allemaal gebeurde.

  • The Bowery. In deze straat ga je terug naar de punkroots. De straat ligt in het zuidoosten van Manhattan (Lower East Side). Vlakbij leuke wijken zoals Soho en Little Italy (lees daar maar over in foodblogs) en op gepaste afstand van de kapitalistische nachtmerrie Wall Street. In The Bowery vond je tot de jaren negentig veel verloedering, criminaliteit, lage huren, daklozen, drugs en alcoholisten. Je begrijpt het al, dé manier om punk te laten floreren. Op nummer 315 vind je John Varvatos en precies dit is de plek waar tot 2006 CBGB stond. Dit punkhol is de anker van de New Yorkse punkscene. Wat ons rest zijn herinneringen en een legendarische fotocollectie van onze eigen Bettie Ringma.
  • Ho! Stop! Loop niet blind voorbij CBGB, de overkant haalt eigenlijk meer herinnering op aan die goede oude tijd. Hier is namelijk ruimte voor een muurschildering. Ik zag er Blondie, maar op Google Streetview zie ik dat er graffiti van de Ramones op zit. Geen garanties dus, maar ik ben benieuwd wat jij aantreft!
blondie new york
  • East 2nd Street werd twee jaar na de dood van Joey Ramone naar hem vernoemd als eerbetoon. Een mooi signaal van de stad. Je kan even een foto knippen met het naambordje. Of er gewoon “Hey Ho, Let’s Go” naartoe schreeuwen.
  • Dit is de plek, tussen 53rd Street en 3rd Avenue, waar het nummer 53rd & 3rd van de Ramones’ eerste plaat over gaat. Deze ‘gayzone’ werd The Loop genoemd.
  • De cover van de Ramones’ derde plaat Rocket To Russia werd om de hoek geschoten, bij de achteringang van CBGB. Net als de twee voorgangers is het een bandfoto waarop de heren chagrijnig voor zich uit keken. Maak geen suffe foto van het gebouw, maar ga er zelf voorstaan. En niet lachen!
  • In dit appartementencomplex woonde Joey Ramone in de jaren zeventig en op deze plek nam de band de eerste demo op (met daarop onder andere het op een na laatste nummer van de debuutplaat: I Don’t Wanna Walk Around With You. De eerste plaat werd overigens hier opgenomen, vlakbij. Het is hetzelfde gebouw als waar je Radio City Music Hall vindt. De plaat werd opgenomen op de zevende verdieping. Niets herinnert je nog aan die tijd.
  • Om de hoek van Joeys woning vind je St. Mark’s Place, een iconische punkstraat. Op nummer 15 vond je Coney Island High, een punkvenue. Joey Ramone hield hier ooit enkele van z’n verjaardagsconcerten, nu eet je er sushi.
  • Het uithangbord van St. Mark’s Place was Andy Warhol. Hij organiseerde een serie live performances waar muziek, dans, kunst en film samenkwamen. Het multimediaproject Exploding Plastic Inevitable werd gehost op nummer 23. In de YouTube-video hieronder zie je hoe dat eraan toeging, dat was nog eens kunst! Uiteraard ontbraken The Velvet Underground & Nico daar niet. De nachtclub waar het plaatsvond heette The Electric Circus.
  • Een stukje verderop hadden Andy Warhol en The Velvet Underground elkaar ontmoet in Cafe Bizarre (bestaat helaas niet meer), tijdens een optreden van ‘The Velvets’.
  • Zoals in het boek beschreven was The Factory het middelpunt van de punkscene. Warhols atelier cq. verzamelplek voor noodlijdende punkers. Ongetwijfeld werd hier de wereldberoemde banaan getekend. Eerst vond je The Factory op 231 East 47th Street (vijf hoog) en daarna op 33 Union Square West (zes hoog). Op Union Square West werd Warhol neergeschoten.
  • Over covers van The Velvets gesproken… de cover van The Velvet Undergrounds plaat Live At Max’s Kansas City werd hier gemaakt.
  • Ontwijfeld troffen The Strokes dertig jaar later deze plaat in Subterranean Records, hun favoriete platenzaak die hier lag en helaas niet meer bestaat.
  • Hun eigen werk dan… In Transporter Raum Studio namen The Strokes hun legendarische plaat Is This It op. De voormalige voordeur is een beetje volgekalkt met graffiti, maar dat mag de pret niet drukken. Schuin tegenover zit bar 2A die nog wel bestaat en waar volgens de overlevering de bandleden vaker te vinden waren dan in de studio.
  • Over bars gesproken, hier een opsomming van enkele legendarische punketablissementen uit die tijd: 
    • Club 54, een legendarische nachtclub uit de punktijd.
    • Club 82, historische punkclub waar o.a. Blondie, New York Dolls en Lou Reed optraden (lees verder).
    • In Continental stond Iggy Pop regelmatig, nu kan je er gewoon lekker (en vooral: goedkoop voor lokale begrippen) drinken.
    • Manitoba’s is de bar van punkrocker Dick Manitoba (frontman The Dictators) en in deze bar vind je vele punkcoryfeeën aan de muur in een fotolijst.
  • Een legendarisch poppodium was The Bottom Line, waar onder andere The Police, Van Morrison, Dire Straits en Eric Clapton optraden. Interessanter is dat Lou Reed hier in 1978 zijn live-album Live: Take No Prisoners opnam, die overigens niet erg goed wordt ontvangen.
  • Iets dat nog wél in tact is, is The Trash and Vaudeville. Deze winkel ademt punk, kijk maar op de website. Bij de opening in 1975 zag dit er precies zo uit.
  • Op deze plek, bij de Niagara Bar op de hoek, zie je aan de zijkant een prachtige schildering van The Clash-frontman Joe Strummer gemaakt vlak na zijn overlijden in 2002. Zie ook de afbeelding hierboven.

Meer weten of een lokale gids oppiepen? Ik heb het zelf gedaan te voet, maar heb goede verhalen gehoord over de tours die Walk On The Wild Side aanbiedt in New York. Kost een paar dollar maar dan heb je een gids erbij én zij kunnen je wat dieper in de materie meenemen, mocht je dat willen. Ze hebben bijvoorbeeld een Sonic Youth-tour, aanbevolen door de band zelf. Eerlijk is eerlijk, die staat op m’n bucketlist.


De bezienswaardigheden zijn vooral leuk als je de geschiedenis weet. Dat lees je in het boek.