Liverpool muziektour: The Beatles

Liverpool, de plek waar het allemaal begon voor Fab4 – zonder Fab4 geen punk zoals je natuurlijk allang in het boek GELOOF DE HYPE! hebt gelezen. Als je door Liverpool struint ben je waarschijnlijk al op John Lennon Airport geweest en als je door de havens slentert twijfel ik er niet aan dat je al door een local bent benaderd om mee te doen aan de Magic Mystery Tour of de Ticket To Ride (of wie weet kom je nog een originelere naam van een tour tegen). Zeker doen als je overdekt of achteroverleunend wat bezienswaardigheden wil spotten. Als je het leuk vindt om het zelf te doen, heb ik hieronder wat tips voor je. En trouwens, als je een stapje wil zetten op het zebrapad van Abbey Road, dan moet ik je teleurstellen: dat is vanuit Liverpool 64 uur lopen volgens Google Maps

Wat zie dan wel wel allemaal in Liverpool?

 • De haven is een mooie startplek, al is het alleen maar omdat het zo’n fraai opgeknapt en rauw gebied is. Het toont het unieke karakter van Liverpool. Praat tegen een local nooit over ‘de haven’ maar noem het Royal Albert Dock. Vinden ze leuk. In de haven vind je hier om te beginnen een levensgroot standbeeld van The Beatles.
liverpool muziektour
 • In de haven dobbert vrijwel altijd een Yellow Submarine in de Mersey. Zo heet de rivier en daar komt inderdaad de term Merseybeat vandaan. Dichterbij de Yellow Submarine kan je op het vliegveld komen, waar een heuse sculptuur te zien is. En er is een Yellow Submarine-bar, even buiten het centrum. Nog niet genoeg? In het Beatles-museum vind je een Yellow Submarine waarin je liedjes kan zingen!
 • Een echt Beatles-museum dus (The Beatles Story). Verwar het niet met de British Music Experience, een fantastisch museum dat in chronologische volgorde vertelt over de hele muziekgeschiedenis. Geen zorgen, The Beatles komen ruimschoots aan bod. En dat komen ze trouwens ook in het Museum of Liverpool, een museum over de stad. Alle drie de musea zijn echt de moeite en liggen vlakbij elkaar in de haven (als je er één moet kiezen, zou ik gaan voor British Music Experience).
 • Sinds 2018 is er nóg een Beatles-museum geopend: Magical Beatles Museum. Het is gelukt enig verschil aan te brengen met The Beatles Story. Grofweg kan je zeggen dat het Magical History Museum iets meer voor de echte freaks is met authentieke items en uniek beeldmateriaal. 
 • Het museum ligt aan Mathew Street en hier vind je ook een John Lennon Statue en -wellicht belangrijker- ‘the world famous’ Cavern Club. Verwar het niet met de Cavern Pub dat ertegenover ligt en waar je evengoed coverbands ziet spelen en Beatles-relikwieën treft, maar in de Cavern Club zijn ze ontdekt en hebben ze meer dan 300 keer opgetreden. Als je slim bent, maak je geen plannen voor na de Cavern Club: de pints smaken hier erg goed en de coverbands spelen aanstekelijke (Beatles)nummers.  
cavern club
 • Mathew Street kan je zien als de barstreet van Liverpool. Naast de Cavern Club en de Cavern Pub vind je ook Sgt. Peppers en The Grapes. Van de laatstgenoemde kroeg is bekend dat de bandleden er graag kwamen. Alternatief voor deze straat is Ropewalks-area (op loopafstand); hier vind je gegarandeerd een bar naar jouw smaak.
 • Ik ben normaal niet zo van het promoten van ouderlijk huizen, maar aangezien de adressen toch overal circuleren en dagelijks busjes af en aan rijden, heb ik ze hier maar even de vier ouderlijke huizen gebundeld. Ringo’s ouderlijk huis is het meest opzienbarend omdat het in een spookwijk ligt. Als je het ziet, begrijp je wat ik bedoel. John werd geboren op de Newcastle Road en groeide hier op. Dit is het bedevaartsoord van Paul en hier zag George het levenslicht.
 • Penny Lane is een lekker straatje om rond te lopen en uiteraard een foto te knippen met het straatnaambordje (zie je vanzelf aan het begin en eind van de straat). Hierna gaat het nummer niet meer uit je hoofd (“Penny Lane, is in my eaaaaaaars and in my eyyyyyyyes”). Mocht je nog een slaapplek zoeken: Penny Lane Hotel aan de voet van de straat is een prima hotel in The Beatles-sferen.
penny lane
 • Om het hierbij te laten zou te weinig eer zijn voor dit prachtige nummer. Dwaal rond en je ziet vanzelf de inspiratie van dit nummer, zoals de barber en de “shelter in the middle of the roundabout”. Oordoppen in, nummer op repeat, en alles afvinken!
 • Je wilt het natuurlijk niet overslaan, maar Strawberry Field is niet meer dan een poort. Alles wat er nog staat is vergane glorie. Zie hieronder dan ook onze droevige gezichten. Hoewel, wellicht dat Fab4 hun tijd ver vooruit waren met de zinsnede “Strawberry Fields forever”, want er wordt aan gewerkt om te poorten te openen en de buurt te restaureren. Lees er meer over op deze site.
strawberry fields
 • Eleanor Rigby leverde Paul McCartney in 1966 een Grammy op, maar waarop het nummer is gebaseerd, is nog altijd voor velen een raadsel. Het graf van Eleanor Rigby vind je bij de St Peter’s Church, net als het graf van Father McKenzie, vlakbij de plek waar The Beatles altijd repeteerden. Hebben ze het toevallig gezien en er een nummer omheen geschreven? Ga ook zeker langs bij het Eleanor Rigby standbeeld. En als je er verder over wilt lezen, doe dat vooral op deze blog!

En dan nog één slaaptip, naast het Penny Lane Hotel: verdiep je ook eens in het Hard Days Night Hotel. In tegenstelling tot het Penny Lane Hotel en alle andere hotspots ben ik hier zelf nog niet geweest, maar het schijnt goed te zijn.

Tot slot, in m’n boek heb ik het ook uitgebreid over The Beatles in Hamburg. Wil je een wandelende Beatles-tour doen door Hamburg? Dan kan ik je Stefanie Hempel van harte aanbevelen. Zij weet al-les!


De bezienswaardigheden zijn vooral leuk als je de geschiedenis weet. Dat lees je in het boek.