Sheffield muziektour: Arctic Monkeys

De Arctic Monkeys zijn vaandeldragers van de postpunkrevival (ok ok, samen met The Strokes). De muziektour door Sheffield is er een voor de hardcore Arctic Monkeys-fan. Je moet een echte fanaat zijn om speciaal hiervoor af te reizen vanuit Nederland naar Sheffield (toegegeven, ik heb het gedaan), maar als je toch in de stad of in de buurt bent (bijvoorbeeld in Liverpool of Manchester, allebei eenvoudig per trein te bereizen), heb ik enkele tips op een rij gezet. 

  • The Leadmill. Direct naast het station vind je The Leadmill. Hier vonden verschillende gigs plaats van grote artiesten en natuurlijk ook een aantal van de Arctic Monkeys. Eén van die historische optredens beschreef ik in het boek GELOOF DE HYPE! Ook vandaag de dag staan er nog een hoop mooie bands geprogrammeerd, dus check zeker even wat er staat als je er bent!
  • Workstation. Dit is er eentje voor de kenners. Op het dak van dit gebouw en rondom het gebouw is de clip van Leave Before The Lights Come On opgenomen. Hoe je precies op het dak komt, moet je zelf even uitzoeken 😉
Als je toch de clip kijkt, let dan op Matts acteerkwaliteiten op 3:48.
  • Ambulo. ‘All Day Cafe’ tegenover het station en The Leadmill in de Sheffield Town Hall. Naar mijn smaak ietwat sfeerloos, maar de eigenaar is Matt Helders. Wie weet tref je hem… Even koffietje hakken en daarna lekker doorlopen. Aan het eind van de Town Hall vind je Sheffield City Hall en Sheffield Legends, waar de Arctic Monkeys gek genoeg (nog) ontbreken. Joe Cocker vind je er wel (check).
  • Park Hill Flats. Flatcomplex aan de andere kant van het station, typische arbeiderswijk in Sheffield. Hier zijn de opnames geschoten voor de videoclip When The Sun Goes Down en verschillende shots, waaronder de beginscene, van de film Scummy Man. De reden is vrij eenvoudig: dit werd altijd het red-light-district genoemd onder de locals. Inderdaad de thematiek van het nummer.
  • The Boardwalk. Legendarische plek. Alex werkte hier en ongetwijfeld daarom traden de Arctic Monkeys hier in de beginjaren vaak op. De demo’s die ze hier uitdeelden werden online verspreid en droegen bij aan hun populariteit, zoals uitgebreid beschreven in het boek. Deze zwik demo’s werd Beneath the Boardwalk genoemd. Het viertal schoot hier ook een iconische bandfoto. Helaas is de plek nu dicht. Je kan nog wel deze iconische foto namaken zoals wij hieronder :-). Oh en in de seventies vond hier het eerste optreden van The Clash plaats, in het voorprogramma van Sex Pistols.
    (Niet te verwarren met The Boardwalk in Manchester.)
boardwalk
  • In 2fly studios nam de band de eerste demo’s op, te horen op Beneath the Boardwalk. Toen lagen de studio’s nog op John Street, nabij het voetbalstadion van Sheffield United. Als je er langsloopt hoor je waarschijnlijk nog wel een bandje spelen. 2fly studios zit al een poosje op een andere plek, daar kan je natuurlijk ook even langswippen. De studio heeft zelf ook een verhaal over de Arctic Monkeys op hun site geplaatst. 
  • In de Yellow Arch Studios werd Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not opgenomen. Je moet een beetje geluk hebben op deze plek: zeker in de zomer kan je hier nog wel eens wat gezelligheid en bandjes aantreffen.
  • Etablissementen in het centrum
    • The Grapes. Legendarische plek, want hier vond de eerste show van de Arctic Monkeys plaats (geluidsfragment daarvan). Loop bij binnenkomst naar de plek rechtsachter. Daar gebeurde het en daar vind je vandaag de dag een jukebox met Arctic Monkeys-muziek en verschillende krantenberichten die herinneren aan die tijd. Plof neer en bestel een pint (zie boven)!
    • Frog & Parrot. Hier trad de band vaak op en naar het schijnt is de zinsnede “I thought I saw you in the Parrot’s Beak, messing with the smoke alarm” uit Cornerstone hierop gebaseerd. Hier ontmoetten de bandleden op een dag ook Chris McClure die op de cover van ‘Whatever’ zou komen. Binnen vind je verschillende snuisterijen die herinneren aan de band zoals platen, albumcovers maar ook quotes aan de muur zoals This House is a Circus.
    • Forum Kitchen & Bar. Hier traden de Arctic Monkeys een paar keer op. Intussen vind je er geen livemuziek meer, maar desalniettemin een prima borrelkroeg.
    • The Greystones. Het ligt een stukje buiten het centrum en het heeft niks met de Arctic Monkeys te maken, maar hier zijn regelmatig leuke optredens. Check dus even de agenda!
    • The Green Room. Leuk barretje waar ze volgens de overlevering vaak kwamen. Er hangen mooie AM-tekeningen van Steve Goodison aan de muur. Op de wc had Alex nog een boodschap achtergelaten ;-).
high
  • “He talks of San Francisco, he’s from Hunter’s Bar.” Je kent de zinsede natuurlijk uit Fake Tales of San Francisco. Je denkt dat Hunter’s Bar een bruisende kroeg is, maar niets is minder waar: het is een rotonde. Op die rotonde zit een kunstwinkeltje waar je ook leuke Arctic Monkeys-werkjes vindt. Als je goed zoekt, vind je onderstaand beeld als kunstwerk. Oh ja, het ligt wat buiten het centrum. Als je erheen loopt, loop dan zeker via Record Collecter, een leuke platenzaak.
  • Vooruit, één toegift omdat de band op een gegeven moment ook toegifts begon te geven. De wijk waar ze opgroeiden is High Green. Hier kan je heen rijden of de bus naartoe pakken. Waar ze precies zijn geboren heb ik niet uitgezocht en dat lijkt me voor de nieuwe bewoners wel zo rustgevend.


De bezienswaardigheden zijn vooral leuk als je de geschiedenis weet. Dat lees je in het boek.